FRI FRAKT över 149 kr.

Blåbär: Fakta och hälsofördelar

Blåbär: Fakta och hälsofördelar

Blåbär är en mycket populär, god frukt som är bosatt i Nordamerika men växer kommersiellt över Amerika och Europa. De är låga i kalorier och otroligt hälsosamma, som potentiellt reglerar blodsockernivån och hjälper hjärtsjukdomar och hjärnans hälsa.

Marknadsförs ofta som superfood, blåbär är en utmärkt källa till flera vitaminer, fördelaktiga växtföreningar och antioxidanter.

Denna artikel recensioner blåbär, inklusive deras näring och fördelar.

Vad är blåbär?
Som medlem av ljungfamiljen (Vaccinium ssp.) Är blåbär nära besläktade med tranbär och blåbär. Dessa små runda bär är ca 0,2-0,6 tum (5-16 mm) i diameter och deras färg kan sträcka sig från blå till lila.

Blåbär har en trevlig, söt smak. De äts ofta fräscha men kan också frysas in. De kan användas i en mängd olika bakverk, sylt och gelé, liksom för smakämnen.

Näringsinnehåll
Blåbär är låga i kalorier och fett men ger ändå anständiga mängder hälsosam fiber.

100 gram råa blåbär innehåller:

Kalorier: 57
Vatten: 84%
Protein: 0,7 gram
Karbohydrater: 14,5 gram
Socker: 10 gram
Fiber: 2,4 gram
Fett: 0,3 gram

Kolhydrater
Blåbär består huvudsakligen av 14% kolhydrater, 84% vatten och små mängder protein och fett. De flesta kolhydraterna kommer från enkla sockerarter som glukos och fruktos, men blåbär innehåller också lite fiber. Dessa bär har en poäng på 53 på det glykemiska indexet (GI), vilket mäter hur snabbt vissa livsmedel höjer blodsockernivån. Eftersom denna poäng är relativt låg, bör blåbär inte orsaka stora spikar i blodsocker och anses vara säkra för personer med diabetes.

Fiber
Kostfiber är en viktig del av en hälsosam kost och kan ha skyddande effekter mot olika sjukdomar. En kopp (148 gram) blåbär ger 3,6 gram fiber. Faktum är att ca 16% av kolhydrater i dessa bär kommer i form av fiber.

Vitaminer och mineraler
Blåbär är en bra källa till flera vitaminer och mineraler, inklusive:

Vitamin K1. Detta näringsämne är också känt som phyllokinon. Vitamin K1 är mest involverad i blodkoagulering men kan också gynna skeletthälsan. Se Vitamin K utbud hos GreenShops.se.

Vitamin C. Också kallad askorbinsyra är vitamin C en antioxidant som är viktig för hudens hälsa och immunfunktion. C-vitamin utbud på GreenShops.se.

Mangan. Detta väsentliga mineral behövs för normal aminosyra, protein, lipid och kolhydratmetabolism. Produkter som innehåller mangan.

Blåbär innehåller också små mängder vitamin E och vitamin B6.

Växtföreningar
Blåbär är rika på antioxidanter och fördelaktiga växtföreningar, inklusive:

Antocyaniner. Dessa antioxidanter ger blåbär deras färg och kan minska risken för hjärtsjukdomar.
Quercetin. Högt intag av denna flavonol har kopplats till lägre blodtryck och minskad risk för hjärtsjukdom.
Myricetin. Denna flavonol kan ha ett antal hälsofördelar, till exempel att förhindra cancer och diabetes.
antocyaniner
Anthocyaniner är de viktigaste antioxidantföreningarna i blåbär.

De tillhör en stor familj av polyfenoler som kallas flavonoider, som antas vara ansvariga för många av de fördelaktiga effekterna av blåbär.

Hälsofördelar
Blåbär kan ha fördelar för ditt hjärta, hjärna och blodsocker.

Hjärthälsa
Hjärtsjukdom är den främsta orsaken till dödsfall över hela världen. Studier noterar en relation mellan bär - eller flavonoidrika livsmedel - och förbättrad hjärthälsa. En del undersökningar tyder på att blåbär kan ha betydande hälsofördelar för personer med högt blodtryck, en viktig riskfaktor för hjärtsjukdomar.

Dessa bär kan också hämma oxidationen av LDL (dåligt) kolesterol - ett kritiskt steg i hjärtproblemet. En observationsstudie på 93 600 sjuksköterskor fann att ett högt intag av anthocyaniner var kopplat till en 32% lägre risk för hjärtattacker.

Hjärnhälsa
Eftersom antalet personer över 65 ökar över hela världen, så kommer åldersrelaterade tillstånd och sjukdomar. Intressant är att ett högre intag av flavonoidrika livsmedel som blåbär har förknippats med bättre hjärnfunktion.

Att äta blåbär kan förhindra oxidativ stress - vilket spelar en viktig roll i åldrandet.
Dessa bär kan också förbättra hjärnans funktion direkt. I en 12-veckors studie minskade dagligen blåbärsjuice dagligen hos 9 äldre vuxna med tidigt minnefall.

En annan sexårig studie hos äldre vuxna fann att blåbär och jordgubbar var kopplade till förseningar i hjärnans åldrande med upp till två och ett halvt år.

Blodsockerkontroll
Förekomsten av typ 2-diabetes ökar stadigt över hela världen. Personer med diabetes är känsliga för snabba förändringar i blodsockret och måste vara försiktiga när de äter matrika med kolhydrater.

Blåbär innehåller måttliga mängder socker - 15 gram per kopp (148 gram).

De har dock inte negativa effekter på blodsockernivån, vilket kan bero på deras höga innehåll av bioaktiva föreningar. Teströrstudier antyder att anthocyaninerna i blåbär kan ha positiva effekter på blodsockerkontrollen. Mänskliga studier har också visat lovande resultat.
En sex veckors studie visade att två blåbärsmoothies dagligen bidrog till att förbättra insulinkänsligheten hos överviktiga personer som hade stor risk att utveckla diabetes.

Blåbär kan också påverka blodsockernivån direkt efter en högkarbidmåltid genom att blockera vissa matsmältningsenzymer och minska blodsockerns spikar.

Slutligen
Blåbär är en populär, god frukt. De är en bra källa till vitamin K1, vitamin C, mangan och flera andra fördelaktiga växtföreningar som anthocyaniner.

Att äta blåbär regelbundet kan förhindra hjärtsjukdomar, förbättra hjärnhälsan och hjälpa måttliga blodsockernivåer.

 

Klicka HÄR för att komma till blåbärs utbud hos oss på GreenShops.se

Lämna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras

Vad letar du efter?

Gå med i vår nyhetsbrev

Håll dig informerad och ta del av tips och rabatt.

Din varukorg