FRI FRAKT över 149 kr.

Välj en trä-skärbräda, vi ger anledningar till varför + 7 skötseltips!

Välj en trä-skärbräda, vi ger anledningar till varför + 7 skötseltips!

En bra skärbräda är en av grundstenarna i det optimala köket. Skärbrädan är handgjord, med unik design och är tillverkad i ek och ask. Skärbrädan är väldigt hygienisk och är skonsam mot din kniv och dina råvaror. En perfekt present till hemmets köksmästare!

Träbrädor har en fördel gentemot plastbrädor, detta är främst då ytliga skåror läker sig själva och är mer slitage tåliga. Dessutom, när du upplever att en träbräda har blivit alltför repig så kan den slipas ned och bli som ny. En träbräda kan därmed användas i generationer träbrädor, då det går lika bra att skära på bägge sidorna.  

 

 

Fördelar med en träbräda:
- Vackra
- Miljövänliga
- Hållbara
- Bra för kniven
- Sköna att jobba på

Nackdelar:
- Måste underhållas
- Känsliga för fukt och vatten
- Kan inte diskas i maskin

7 skötseltips för din bräda! 

1: Det går bra att tvätta skärbrädan med diskmedel och varmvatten så fort du är klar. Dock, skall du aldrig dränka en träbräda i vatten och spola inte vatten på den längre än nödvändigt!

2: Snabbrengöring av brädan kan göras med hjälp av en sprayflaska med vit vinäger eller femprocentig ättika. Då vinäger och ättika har fantastiska desinficerande egenskaper och är helt naturliga! För att rengöra brädan ska man spraya på brädan och sedan torka av med hushållspapper. 

3: Grovrengöring görs genom att blanda 1 dl ättika tillsammans med 2 tsk bikarbonat. Häll lösningen på brädan och låt verka i någon minut, innan du börjar att skrubba försiktigt med varmt vatten. Skölj av och torka.

4: Döda bakterier på brädan genom att diska av brädan först. Därefter täck den med salt (gärna grovsalt) och skrubba med en rotborste. Låt verka i 30 minuter och skölj av och torka av.

5: För att ta bort odörer kan du hälla bikarbonat eller bakpulver på skärbrädan.
Vänta en stund och diska därefter av med varmt vatten.

6: Förvara skärbrädorna torrt då inga patogena bakterier överlever utan fukt en längre tid. Av denna anledning kan det vara bra att ha fler brädor att välja mellan – och ger dig en ursäkt att skaffa den där extra skärbrädan du tyckte var så snygg!

7:  Inoljning av träbrädor görs för att täppa igen porer och håligheter mot fukt och bakterier och ge den ett bättre skydd mot vatten. 

      7.1:  Snabbt sätt är att hälla oljan på en ren och torr bräda och gnida in den med en trasa alternativt med en hushållspapper. Det som inte absorberats in i brädan, efter en timme, torkar du bara av med en torr trasa. Tänk på att olja in hela skärbrädan regelbundet och inte bara toppen. Olja brädan när den ser torr ut, när den får ljusare (torrare) fläckar eller efter en djuprengöring.

     7.2:   Ett grundligare sätt är att smälta lite bivax i olja i ett vattenbad på spisen. Vattenbad är viktigt så du inte riskerar en oljebrand i köket! Blanda de två ingredienserna med en gaffel och applicera med en trasa eller hushållspapper. Upprepa tills brädan inte kan absorbera mer olja. Torka av det överflödiga från den sista appliceringen med en torr trasa efter fyra-sex timmar och polera därefter brädan med en ren trasa. Denna process är också lämplig för nya, obehandlade brädor. Räkna med 4-5 appliceringar innan brädan är mättad.

 

Vi på GreenShops.se är otroligt glada över dessa exklusiva skärbrädor i vår sortiment. Perfekt som en present till någon man håller kärt eller varför inte skaffa sig själv en ny kompanjon i köket som kommer hålla i generationer? 

 

 

Skärbrädorna hittar du HÄR.

Lämna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras

Vad letar du efter?

Gå med i vår nyhetsbrev

Håll dig informerad och ta del av tips och rabatt.

Din varukorg